Η εταιρεία / Νέα /

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ

Τη δημιουργία ενός «καλού» και ενός «κακού» Επικουρικού Κεφαλαίου, ώστε στον «κακό» φορέα να περάσουν όλοι οι εκκρεμείς φάκελοι και όλες οι ακάλυπτες υποχρεώσεις του που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ και στον «καλό» να οργανωθεί ένα «νέο» Επικουρικό, π

Τη δημιουργία ενός «καλού» και ενός «κακού» Επικουρικού Κεφαλαίου, ώστε στον «κακό» φορέα να περάσουν όλοι οι εκκρεμείς φάκελοι και όλες οι ακάλυπτες υποχρεώσεις του που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ και στον «καλό» να οργανωθεί ένα «νέο» Επικουρικό, προτείνει η διοίκησή του προς την κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια πρόταση που προσομοιάζει στην πολιτική που ακολουθείται για την εξυγίανση των «κόκκινων» τραπεζών, η οποία ωστόσο δεν είναι η μοναδική που έχει κατατεθεί ώστε το Επικουρικό να αντιμετωπίσει τα ελλείμματά του.
 
Σειρά άλλων προτάσεων συζητήθηκαν κατά το παρελθόν, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει αναληφθεί κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία για την εξυγίανση του Επικουρικού.
 
Ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου, Δημ. Ζορμπάς, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση του φορέα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες αυτές, τονίζοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει επιτέλους τι επιθυμεί από το Επικουρικό.
 
«Αν ο ρόλος του φορέα δεν επανακαθοριστεί και συνεχίσει να καλύπτει και τις ανακλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει ώστε, είτε να ενισχύσει το Επικουρικό από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε να θεσμοθετήσει πλαφόν στις αποζημιώσεις του» τόνισε ο κ. Ζορμπάς, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα καλό είναι να ληφθούν άμεσα.
 
Πάντως, μέχρι και σήμερα, στον… αέρα παραμένουν δύο πολύ σημαντικές προτάσεις που τέθηκαν για τη στήριξη του Επικουρικού Κεφαλαίου, οι οποίες προβλέπουν:
 
- Εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων: η αύξηση της παραγωγής θα τονώσει τις εισφορές υπέρ του φορέα, ενώ θα περιοριστούν και οι υποθέσεις τις οποίες θα καλύπτει.
- Αντικειμενικοποίηση των ζημιών: Πάγια πρόταση της αγοράς που δεν έχει γίνει αποδεκτή από την πολιτεία.
 
Στο μεταξύ, με ίδιες δυνάμεις, το Επικουρικό έχει βελτιώσει αισθητά τις υποδομές και τις επιδώσεις του δρομολογώντας:
 
- Την καθιέρωση της αποτίμησης φάκελο – φάκελο.
- Την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιρειών.
- Την προώθηση νέου Κανονισμού Λειτουργίας (βλέπε προηγμένου άρθρο).
- Τη συνεργασία του με τη Deloitte για την ανάπτυξη νέου πλαισίου λειτουργίας του φορέα, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, την ανάπτυξη σχεδίου με περιγραφή θέσεων εργασίας, την εξέταση του βαθμού επάρκειας και καταλληλότητας των δεξιοτήτων του υφιστάμενου προσωπικού και τον καθορισμό κατευθύνσεων στελέχωσης του φορέα.
 
Επισημαίνεται, τέλος, ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο εκ νέου τον κ. Δημήτρη Ζορμπά, Αντιπρόεδρο Α τον κ. Ερρίκο Μοάτσο, Αντιπρόεδρο Β τον κ. Αλέξανδρο Γιαννακόπουλο, Γενικό Γραμματέα τον κ. Σαμουήλ Αμάρ και Ταμία τον κ. Thomas Brinkmann.

Πηγή: insuranceworld.gr