Η εταιρεία / Νέα /

Αυξάνεται το χρηματικό όριο καταγγελίας για τον Τειρεσία

Το τελικό κείμενο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το καλοκαίρι, αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Αύξηση του χρηματικού ορίου πάνω από το οποίο οι εταιρείες θα μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση με τον ασφαλιστή όταν εκείνος δεν έχει αποδώσει τα εισπραχθέντα ασφάλιστρα, προβλέπει το τελικό κείμενο του καταστατικού για τη βάση δεδομένων της Τειρεσίας, που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος

Το τελικό κείμενο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το καλοκαίρι, αφού προηγουμένως λάβει την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, έτσι ώστε το νέο Αρχείο να ξεκινήσει να λειτουργεί από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό για το οποίο θα μπορεί να καταγγελθεί η σύμβαση διπλασιάζεται από τα 5.000 στα 10.000 ευρώ, ενώ οι αιτιάσεις πελατών βάσει των οποίων θα μπορεί επίσης να καταγγελθεί η σύμβαση, θα πρέπει να συνοδεύεται με έγγραφη καταγγελία. 

Με τον τρόπο αυτό η εποπτική αρχή επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί από τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και να καταστήσει το Αρχείο ένα αξιόπιστο εργαλείο για την παρακολούθηση της συναλλακτικής συμπεριφοράς των διαμεσολαβούντων.

Στο επίμαχο θέμα των περιθωρίων αντίδρασης που θα μπορεί να έχει ο ασφαλιστής, η Τράπεζα της Ελλάδος προσανατολίζεται στην παροχή τρίμηνης περιόδου από την έκδοση του συμβολαίου για την απόδοση των ασφαλίστρων. Στο μεσοδιάστημα η εταιρεία θα πρέπει να έχει απευθύνει προς το συνεργάτη δύο έγγραφες ειδοποιήσεις, δίνοντάς του έτσι, το χρονικό περιθώριο να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του πριν την καταγγελία της σύμβασης και την οριστική εγγραφή του στο Αρχείο της Τειρεσίας. 

Το δίμηνο προκύπτει με βάση το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο για την απόδοση των ασφαλίστρων από την ημερομηνία έκδοσης του συμβολαίου, το οποίο θα παρατείνεται κατά ένα επιπλέον μήνα και αφού προηγηθούν οι δύο έγγραφες ειδοποιήσεις. Ο συνεργάτης θα πρέπει να ανταποκριθεί στην εκπλήρωση της υποχρέωσής τους εντός του προβλεπόμενου τριμήνου, εάν επιθυμεί να μην συμπεριληφθεί στο Αρχείο.

Από την πλευρά της εποπτικής αρχής οι βελτιώσεις που ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο του Κανονισμού για τη νέα βάση δεδομένων της Τειρεσίας, θεωρούνται επαρκείς για την αποφυγή τυχόν καταχρηστικής συμπεριφοράς από την πλευρά των εταιρειών, με δεδομένη πάντα την διακηρυγμένη απόφαση να τεθεί τέλος στην πρακτική της παρακράτησης ασφαλίστρων από μερίδα των διαμεσολαβούντων προσώπων.

Πηγή: insuranceworld.gr