Η εταιρεία / Νέα /

Γυρίζει ο τροχός στις ακυρώσεις συμβολαίων

Ενθαρρυντικά σημάδια διακρίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο «μέτωπο» φυγής των ασφαλισμένων

Θετικά μηνύματα έρχονται από το μέτωπο της ακύρωσης συμβολαίων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους προκαλώντας έστω και ισχνή αισιοδοξία για τη συνέχεια. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ανακόπηκε η ανοδική τάση των επιστροφών ασφαλίστρων που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο γεγονός που επιτρέπει ευοίωνες εκτιμήσεις για το μέλλον.
Βέβαια, τα στοιχεία δείχνουν ότι, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ακυρώσεις παραμένει στον κλάδο Ζωής, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη χάσει μεγάλο κομμάτι της παραγωγής τους.
Η Ένωση διευκρινίζει ότι οι επιστροφές ασφαλίστρων στις οποίες αναφέρεται, προκύπτουν από το άθροισμα των ποσών που επιστράφηκαν στους ασφαλισμένους λόγω ακυρώσεων συμβολαίων/καλύψεων για το μη δεδουλευμένο τμήμα του συμβολαίου, όχι όμως τα ποσά που αφορούσαν πληρωμές λόγω λήξης συμβολαίων ή εξαγοράς ή επέλευσης της ασφαλιστικής περίπτωσης.
Ειδικότερα, στο σύνολο των ασφαλίσεων Ζωής, οι επιστροφές λόγω ακυρώσεων επέστρεψαν τον Ιούνιο σε χαμηλότερα επίπεδα μετά τη μεγάλη αύξηση που είχαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών επίσης παρατηρήθηκε τον Ιούνιο μείωση των επιστροφών σε παρόμοια με τα περσινά επίπεδα και δεν καταγράφηκαν οι υψηλές τιμές του πρώτου τριμήνου.
Σε ότι αφορά πιο αναλυτικά τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, οι επιστροφές στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (κλάδοι ασφάλισης χερσαίων οχημάτων και αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων) σταθεροποιήθηκαν, ενώ στις ασφαλίσεις περιουσίας παρατηρήθηκε μικρή μείωση.
Επίσης, στον κλάδο Ζωής παρατηρήθηκε μικρή μείωση των επιστροφών ασφαλίστρων το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ στον κλάδο Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις οι μειώσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Πηγή: Insuranceworld.gr