Η εταιρεία / Νέα /

Λύση με πλαφόν στις αποζημιώσεις για την Ασπίδα

Στην επιβολή ανώτατου ορίου αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια», προσανατολίζεται το υπ. Οικονομικών

Στην επιβολή ανώτατου ορίου αποζημίωσης τα 30.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια», προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, που επιχειρεί να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα που διαιωνίζεται για τρία περίπου χρόνια.

Η λύση που προωθείται εκτιμάται ότι θα καλύψει το 95% περίπου των δικαιούχων, οι οποίοι έχουν μικρές απαιτήσεις της τάξης των 5.000, 10.000 ή 20.000 ευρώ, χωρίς να στερεί το δικαίωμα σε όσους έχουν απαιτήσεις για υψηλά ποσά, να στραφούν δικαστικά για την πλήρη ικανοποίησή τους.

Το όριο των 30.000 ευρώ, είναι το ίδιο με αυτό που προβλέπει ο νόμος για το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, ως αποζημίωση για κάθε δικαιούχο που ήταν ασφαλισμένος σε εταιρεία της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας και αποτελεί σύμφωνα με την άποψη που φέρεται να επικρατεί στην κυβέρνηση, ένα δίκαιο μέτρο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Η πρόταση συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους των ασφαλισμένων, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία συζητήθηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι η άδεια της Ασπίς Πρόνοια ανακλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009 και της Commercial Value το Φεβρουάριο του 2010, αφήνοντας στον αέρα 300.000 περίπου ασφαλισμένους με διεκδικήσεις στον κλάδο ζωής. Με βάση τον υφιστάμενο νόμο, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκκαθάρισης, προκειμένου να αποζημιωθούν στη συνέχεια σε ποσοστό 70% των απαιτήσεών τους από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης αναμένεται να διαρκέσει μακρύ χρονικό διάστημα, ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων παραπέμπεται τουλάχιστον σε ορίζοντα δεκαετίας, χωρίς και πάλι να διασφαλίζεται η ικανοποίηση τους, λόγω των περιορισμένων εισφορών που προβλέπονται ως έσοδα του Εγγυητικού Κεφαλαίου.

Η λύση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιορίζει κατά πολύ το έλλειμμα των 600 εκατ. ευρώ περίπου που έχει αφήσει πίσω της η Ασπις Πρόνοια και σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει προηγούμενη συμφωνία με την Τρόικα. Η λύση προβλέπει τη δυνατότητα του Εγγυητικού Κεφαλαίου να προσφύγει σε δανεισμό με εγγύηση τα μελλοντικά του έσοδα και προϋποθέτει την παραίτηση των ασφαλισμένων από κάθε άλλη διεκδίκηση στο μέλλον.

Πηγή: Insuranceworld.gr