Η εταιρεία / Νέα /

Γονείς: οι καλύτεροι δάσκαλοι!

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Ακόμη και όταν είναι μαζί σας στον δρόμο, ακολουθούν το παράδειγμά σας

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Ακόμη και όταν είναι μαζί σας στον δρόμο, ακολουθούν το παράδειγμά σας. Γι' αυτό λοιπόν μην περιμένετε μόνο από το σχολείο να διδαχθούν τα παιδιά σας τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Διδάξτε τα, τουλάχιστον στα βασικά σημεία, εσείς οι ίδιοι.
Μάθημα 1ο
Πώς περνάμε μια διάβαση
Το πιο σημαντικό είναι να μάθει το παιδί ποιο είναι το ασφαλές σημείο. Αν υπάρχει σχολικός τροχονόμος, τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Ομως, αν πρέπει να περάσουμε με το παιδί μας από μια διάβαση - π.χ. χωρίς σηματοδότη -, τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
- Φθάνουμε στη διάβαση και περιμένουμε πάνω στο πεζοδρόμιο - όχι πολύ κοντά στον δρόμο και ούτε φυσικά κάτω στο οδόστρωμα.
- Ελέγχουμε αν έρχονται αυτοκίνητα όχι μόνο μια φορά αλλά δυο - τρεις. Αυτό το δείχνουμε και στο παιδί μας. Κοιτάμε αριστερά και μετά δεξιά και φυσικά κάνουμε έναν ακόμη έλεγχο και προς τις δύο κατευθύνσεις (στη χώρα μας, ακόμη και όταν είναι μονόδρομος, καλό είναι να τσεκάρουμε και την αντίθετη κατεύθυνση αφού υπάρχουν αρκετοί παραβάτες - όπως οι μοτοσικλετιστές).
- Δεν τρέχουμε και φυσικά διασχίζουμε τον δρόμο κάθετα. Δεν σταματάμε επάνω στον δρόμο να μιλήσουμε ή και να χαιρετίσουμε κάποιον γνωστό μας.
Μάθημα 2ο
Προσοχή στη διαδρομή σπίτι - σχολείο
- Επιλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή σχολείο - σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί σας και εξηγήστε του γιατί.
- Χρησιμοποιήστε τις διαβάσεις με σηματοδότη και αποφύγετε δρόμους και διαβάσεις επάνω σε στροφές!
- Μετά το μάθημα, κάντε μια πρόβα ώστε να είστε σίγουροι ότι έχει κατανοήσει τους κανόνες οδικής ασφάλειας.
- Εχετε υπομονή και μην ξεχνάτε ότι πολλά παιδιά δεν είναι ικανά να κρίνουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα καθώς και την απόσταση (πόσο μακριά είναι). Η ηλικία του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στη αφομοίωση των κανόνων οδικής ασφάλειας. Ενα πρωτάκι θέλει χρόνο ενώ τα μεγαλύτερα - εφόσον γνωρίζουν βασικούς κανόνες - χρειάζονται ένα «φρεσκάρισμα».
Μάθημα 3ο
Τα επικίνδυνα σημεία
- Τα τυφλά σημεία, όπως π.χ. ανάμεσα στα αυτοκίνητα όπου τα παιδιά - λόγω του ότι είναι μικρόσωμα - δεν διακρίνονται εύκολα από τους οδηγούς.
- Στη χώρα μας πολλά σχολεία είναι πάνω σε κεντρικούς δρόμους, ενώ κάποιες είσοδοι - έξοδοι σχολείων βρίσκονται σε στροφές. Εδώ, καλό είναι να παιδιά να επιλέγουν ένα πιο ασφαλές σημείο, π.χ. μια διάβαση που βρίσκεται λίγο παραπάνω, και να αποφεύγουν να διασχίσουν τον δρόμο πάνω στη στροφή, όπου ο οδηγός έχει πολύ λίγα περιθώρια για να φρενάρει λόγω περιορισμένης ορατότητας.
n Μπροστά από λεωφορείο που κατεβαίνουν μαθητές. Τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περνάνε μπροστά από το λεωφορείο που έχει σταματήσει για να κατεβάσει κόσμο. Περιμένουμε να φύγει ώστε να έχουμε καλή ορατότητα.
Μάθημα 4ο
Προσοχή στις νυχτερινές διαδρομές
Μαζί με τα σχολεία ξεκινούν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες των παιδιών, όπως τα φροντιστήρια κ.ά. Πολλά παιδιά κινούνται τις νυχτερινές ώρες στους δρόμους. Για να κινούνται με ασφάλεια, καλό είναι να ντύνονται με λαμπερά χρώματα (ή χρώματα που «τραβούν το μάτι» των οδηγών). Εξηγήστε στο παιδί γιατί το ντύνετε με ανοιχτά χρώματα ειδικά το βράδυ.

Πηγή: http://www.tanea.gr/AutoNEA/