Η εταιρεία / Νέα /

Μαύρο κουτί στα Ι.Χ.

Μέχρι σήμερα υπάρχει στα αεροπλάνα και στα πλοία, σε μερικά χρόνια όμως είναι πολύ πιθανόν να το δούμε και στα αυτοκίνητά μας. Ο λόγος για το μαύρο κουτί, δηλαδή τον ψηφιακό καταγραφέα δεδομένων ο οποίος θα αποθηκεύει όλα τα στοιχεία για το χρονικό διάστημα λίγο πριν έως και λίγο έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα. Η εγκατάστασή του θα αναβάθμιζε την οδική ασφάλεια, καθώς ο οδηγός θα ήταν πιο συγκρατημένος γνωρίζοντας ότι ελέγχεται η συμπεριφορά του και ότι δεν θα μπορεί να μεταθέσει τις ευθύνες του σε περίπτωση ατυχήματος.
Έρευνα διετούς διάρκειας, που πραγματοποιήθηκε με εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι με τον εφοδιασμό όλων των επιβατηγών μοντέλων με μαύρο κουτί θα μειωνόταν ο αριθμός των ατυχημάτων κατά 10%, ενώ για την τοποθέτησή του έχουν γίνει ήδη συζητήσεις σε διάφορες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η γερμανική εταιρεία VDO έχει κατασκευάσει ένα τέτοιο Black Box, το οποίο καταγράφει όλα τα σημαντικά στοιχεία, όπως την ευθεία και την πλευρική επιτάχυνση, τις αλλαγές πορείας, την ταχύτητα κίνησης, τη χρήση των φρένων και των φλας κ.λπ. Το κόστος του ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ, η χρήση όμως τέτοιων κουτιών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη.
Για παράδειγμα, θα φτάνουν στα δικαστήρια πολύ λιγότερες υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων, καθώς ο καταγραφέας θα διαφωτίζει απόλυτα τις συνθήκες του συμβάντος και οι φταίχτες οδηγοί θα παραιτούνται από την προοπτική μιας δίκης. Επίσης θα εξοικονομείται πολύς χρόνος, θα διαλευκαίνονται σχεδόν όλα τα ατυχήματα και θα πραγματοποιούνται πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις. Πριν προχωρήσει πάντως η ΕΕ στην υποχρεωτική τοποθέτηση μαύρων κουτιών στα Ι.Χ. μας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των οδηγών, ώστε να μη χρησιμοποιούνται αυτά τα στοιχεία για άλλους σκοπούς. Σημαντικό είναι επίσης το κόστος των συσκευών να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης.

Πηγή: http://www.tanea.gr/AutoNEA/?aid=4751352