Η εταιρεία / Νέα /

Ανθρώπινη βόμβα στο τιμόνι

Ενας οδηγός κάνει σφήνες και κολλάει συνεχώς στα προπορευόμενα οχήματα. Ενας άλλος δεν κρατάει αποστάσεις, κάνει άσεμνες χειρονομίες και θέλει να προσπεράσει όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται μπροστά του.

Ενας οδηγός κάνει σφήνες και κολλάει συνεχώς στα προπορευόμενα οχήματα. Ενας άλλος δεν κρατάει αποστάσεις, κάνει άσεμνες χειρονομίες και θέλει να προσπεράσει όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται μπροστά του. Στον επόμενο δρόμο συναντάτε έναν ανυπόμονο οδηγό που αλλάζει συνεχώς λωρίδες χωρίς να ανάβει φλας. Καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά στους δρόμους, οι οποίες σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Σανίδα δεν έχουν σχέση με τη μεσογειακή καταγωγή μας. «Αυτό είναι μύθος ή, καλύτερα, ένα άλλοθι που... βολεύει τους έλληνες οδηγούς», Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην προκαλούμε περισσότερο τον νευρικό - επιθετικό οδηγό. «Δεν πρόκειται να του βάλουμε μυαλό αν προσπαθήσουμε να του κάνουμε σύσταση. Αυτό ίσως να επιδεινώσει μια κατάσταση».
Την έκρυθμη οδική συμπεριφορά μπορεί να πυροδοτήσουν το κυκλοφοριακό χάος στις μεγάλες πόλεις, οι προσβολές από άλλον οδηγό, η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από άλλους οδηγούς κ.ά.

Πώς αποφεύγουμε έναν επιθετικό οδηγό
1 Αν διαπιστώσετε ότι παρενοχλείστε από κάποιον οδηγό, καλό είναι να μην αντιδράσετε. Αποφύγετε να τον κοιτάξετε ή να μπείτε στον πειρασμό να του μιλήσετε.
2Μην έρχεστε σε αντιδικία με έναν οδηγό που είναι εκτός ελέγχου. Είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε μπλεγμένοι.
3Κλειδώστε τις πόρτες ώστε να εμποδίσετε έναν επιθετικό οδηγό να μπει στο αυτοκίνητό σας.
4Εάν ένας εκνευρισμένος οδηγός που είναι εκτός ελέγχου συνεχίσει να σας ακολουθεί, η μόνη λύση είναι να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας σε ένα πολυσύχναστο σημείο ή να ζητήσετε τη βοήθεια άλλων οδηγών.
5Αποφύγετε άσεμνες κινήσεις. Αυτό θα ερεθίσει ακόμη περισσότερο τον επιθετικό οδηγό και το πιθανότερο είναι να θέλει να σας… εκδικηθεί στο επόμενο φανάρι όπου θα σταματήσετε.

Το προφίλ του επιθετικού οδηγού
Ο επιθετικός οδηγός είναι πιο ανταγωνιστικός στην οδήγηση, ρίχνει το φταίξιμο στον άλλον οδηγό, τρέχει περισσότερο (και θεωρεί ότι αιτία γι' αυτό είναι οι οδηγοί που πηγαίνουν πολύ σιγά) και έχει τάση για παρακινδυνευμένη συμπεριφορά. Επίσης, σύμφωνα με την Ειρήνη Τζελέπη, συμβουλευτική ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, η αίσθηση της παγίδευσης - π.χ. όταν ο οδηγός βρίσκεται ακινητοποιημένος στον δρόμο ενώ βιάζεται να φθάσει στη δουλειά του - μπορεί να προκαλέσει την επιθετική οδήγηση.

Πηγή: http://www.tanea.gr/AutoNEA/