Η εταιρεία / Νέα /

Πόλεμος στην άσφαλτο

Η επιθετική οδήγηση αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο που αυξάνεται συνεχώς

Η επιθετική οδήγηση αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο που αυξάνεται συνεχώς. Το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» μεταξύ των οδηγών είναι πλέον κάτι καθημερινό ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, όπου οι κυκλοφοριακές συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς.
Σύμφωνα με τις έρευνες, η επιθετική οδήγηση ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων, ενώ οι οδηγοί που αγαπούν την επιθετική οδήγηση είναι συνήθως νεαροί άνδρες ηλικίας έως 26 ετών.
Αλλη έρευνα έχει καταδείξει ότι όσοι οδηγοί είχαν επιδείξει επιθετική οδήγηση ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα μέσα σε διάστημα τριών χρόνων.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Σταυρούλα Σανίδα, η επιθετική οδήγηση αποτελεί μια επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια μορφή θυμού. «Οι επιθετικοί οδηγοί έχουν 2,5 - 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να θυμώσουν ενώ οδηγούν, να γίνουν προκλητικοί λεκτικά και επιθετικοί σωματικά, ενώ θα εκδηλώσουν 2 φορές περισσότερο επικίνδυνη συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι». Επισήμανε όμως ότι η επιθετική οδήγηση δεν σχετίζεται με τον περιστασιακό θυμό. «Για παράδειγμα, αν κάποιος οδηγός παραβιάσει το στοπ και εμπλακούμε φραστικά μαζί του για μια στιγμή, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε και επιθετικοί οδηγοί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε μια διαδικασία αυτοπαρατήρησης και αυτοελέγχου και να δούμε πόσο συχνά ερχόμαστε σε κατάσταση θυμού».

Πηγή: http://www.tanea.gr/AutoNEA/?aid=4753042