Η εταιρεία / Νέα /

Άρχισε η επιβάρυνση του Επικουρικού από την Evima

Σημαντική επιβάρυνση θα προκύψει για το Επικουρικό Κεφάλαιο από το κλείσιμο της Evima.

Σημαντική επιβάρυνση θα προκύψει για το Επικουρικό Κεφάλαιο από το κλείσιμο της Evima, καθώς από τις 8 Φεβρουαρίου που ανακλήθηκε η Άδεια Λειτουργίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου (ουσιαστικά δηλαδή σε ενάμισι μήνα), αναγγέλθηκαν στο Επικουρικό, πάνω από 14.500 ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ τον Φεβρουάριο αναγγέλθηκαν 205 και τον Ιανουάριο 59 ζημιές, τον Μάρτιο ο αριθμός αυτός έφτασε τις 14.840, που θα επιβαρύνουν βέβαια τις Αποζημιώσεις τους επόμενους μήνες. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επικουρικού, καλύφθηκαν 46 περιπτώσεις που αφορούσαν την Evima και αποδόθηκαν στους δικαιούχους περίπου 51.000 ευρώ.

Μια άλλη βασική πληγή για το Επικουρικό, είναι τα Ανασφάλιστα, καθώς τέσσερις στις δέκα (38,3%), αποζημιώσεις που πληρώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2013, αφορά τα οχήματα αυτά και αποδόθηκαν 1,8 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το μερίδιο των ανασφάλιστων επί των συνολικών περιπτώσεων, ήταν 34,2% το δωδεκάμηνο του 2012 και 17,3% το 2011. Το «χτύπημα» για το Επικουρικό, θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υποχωρούσε η μέση Αποζημίωση ανά ζημιά (2.916 ευρώ) από 3.206 ευρώ και 3.544 ευρώ, αντίστοιχα, που ήταν τα δύο προηγούμενα έτη.

Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του μέσης Αποζημίωσης ανά ζημιά, στα τροχαία που προκάλεσαν οχήματα ασφαλισμένα σε εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν (14.138 ευρώ από 10.502 ευρώ για όλο το 2012 και 6.471 ευρώ το 2011), περιόρισαν το μερίδιο των ανασφάλιστων επί του συνολικού ποσού των Αποζημιώσεων στο 11%. Σε απόλυτους αριθμούς πάντως, τόσο τα ποσά που πληρώθηκαν, όσο και ο αριθμός των ζημιών σημείωσαν πτώση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Συνολικά, το Επικουρικό Κεφάλαιο κατέβαλε 16,05 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013, καταγράφοντας σημαντική μείωση, τόσο στο ποσό των Αποζημιώσεων, όσο και στο Πλήθος των Ζημιών. Η μεγαλύτερη μείωση και στις δύο περιπτώσεις, σημειώθηκε τον Μάρτιο, με -21,9% στις Αποζημιώσεις και -40% στο πλήθος των ζημιών, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Η μείωση του συνολικού ύψους των αποζημιώσεων οφείλεται κυρίως στα μικρότερα ποσά που καταβλήθηκαν για να ικανοποιηθούν απαιτήσεις από τροχαία που προκάλεσαν οχήματα εταιρειών που οι άδειές τους ανακλήθηκαν. Το Επικουρικό κατέβαλε για αυτές τις περιπτώσεις 13,5 κατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους από περίπου 17 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αναμένουμε το νέο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα, να αλλάξει σταδιακά την εικόνα και στο Επικουρικό γιατί βλέπουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα, ενώ επιβαρυντικά θα είναι, όπως αναφέραμε, τα στοιχεία στη συνέχεια, από το κλείσιμο της Evima.

Πηγή: Insurancedaily.gr