Η εταιρεία / Νέα /

Αλλαγές στο χάρτη του bancassurance

Τον πλήρη ανασχεδιασμό του χάρτη των τραπεζασφαλειών σηματοδοτεί η εφαρμογή της εγκυκλίου που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος προς το σύνολο της τραπεζικής αγοράς.

Τον πλήρη ανασχεδιασμό του χάρτη των τραπεζασφαλειών σηματοδοτεί η εφαρμογή της εγκυκλίου που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος προς το σύνολο της τραπεζικής αγοράς, με την οποία ζήτησε από τα δίκτυα διαμεσολάβησης την άμεση εφαρμογή όρων υγιούς ανταγωνισμού κατά την προώθηση των ασφαλιστήριων συμβολαίων.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι παράγοντες ασφαλιστικών εταιρειών, η καθιέρωση, πλέον, της ελεύθερης επιλογής από το δανειοδοτούμενο της εταιρείας στην οποία θα ασφαλίσει το στεγαστικό ή το επιχειρηματικό του δάνειο:

-          Ενδέχεται να αναδιαμορφώσει, αργά αλλά σταθερά, και σίγουρα σε μεγάλο βαθμό το χάρτη του banc assurance, καθότι σταδιακά εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μετακίνηση χαρτοφυλακίων μεταξύ των εταιρειών.

-          Θα αλλάξει τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Εκτιμάται ότι τα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας που συνάπτουν τράπεζες και ασφαλιστικές πλέον θα αποφέρουν λιγότερα και στις δύο πλευρές καθότι οι δανειοδοτούμενοι θα επιλέγουν ελεύθερα την εταιρεία στην οποία θα ασφαλίζονται.

-          Θα μειωθούν οι προμήθειες που σήμερα εισπράττουν οι τράπεζες από την πώληση ασφαλιστηρίων συμβολαίων, λόγω έντασης του ανταγωνισμού.

-          Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα μειωθεί και το κόστος ασφάλισης των χορηγούμενων δανείων.

-          Σταδιακά θα αναβαθμίσει και την ασφαλιστική συνείδηση των καταναλωτών, καθότι το άνοιγμα της αγοράς θα δώσει τη δυνατότητα στους διαμεσολαβούντες να περάσουν τα μηνύματά τους στους πελάτες τους, να τους καταστήσουν σαφές δηλαδή ότι η χορήγηση ενός δανείου από μια τράπεζα δεν συνεπάγεται και την ασφάλισή του από τον ίδιο όμιλο.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΤτΕ προχώρησε στην έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου, ήταν διότι δεχόταν σχεδόν καθημερινά μεγάλο αριθμό παραπόνων ή ερωτημάτων για τις πρακτικές τις οποίες ακολουθούσαν οι περισσότερες τράπεζες για την ασφάλιση των δανείων τους.

Αντιδράσεις προς την ΤτΕ, πέραν από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες, διατύπωναν και ασφαλιστικές εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες είχαν ανοίξει και δικαστικό αγώνα με τραπεζικούς ομίλους. Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων κατά τις οποίες οι ασφαλιστικές κέρδιζαν τα ασφαλιστικά μέτρα, οι τράπεζες επεδίωκαν την εξωδικαστική επίλυση της  διαφοράς, θεωρώντας –προφανώς- ως δεδομένο ότι θα έχαναν την αγωγή και στο μεταξύ, λόγω ακριβώς της εφαρμογής των ασφαλιστικών μέτρων δεν θα είχαν τίποτε να κερδίσουν.

Τέλος, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπήρξαν και περιπτώσεις τραπεζών οι οποίες επέβαλλαν έξοδα φακέλου σε όσους δανειοδοτούμενους επέλεγαν για την ασφαλιστική κάλυψη τρίτη ασφαλιστική εταιρεία.


Πηγή: Insuranceworld.gr