Η εταιρεία / Νέα /

Λιγότερες το 2013 οι ακυρώσεις ασφαλιστικών συμβολαίων

Περιορισμένες απώλειες από επιστροφές ασφαλίστρων καταγράφει η αγορά

Περιορίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι ακυρώσεις συμβολαίων, με τον κλάδο να μετρά, πλέον,  περιορισμένες απώλειες από επιστροφές ασφαλίστρων σε σχέση με τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει στοιχείων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με εξαίρεση το μήνα Φεβρουάριο, οι επιστροφές ασφαλίστρων α΄ τριμήνου κινήθηκαν για το σύνολο της αγοράς (Ιανουάριο και Μάρτιο) χαμηλότερα από τους αντίστοιχους μήνες του 2012, δίνοντας έτσι μια μικρή ανάσα στον κλάδο, που συνεχίζει να βλέπει την παραγωγή του να κινείται και φέτος πτωτικά.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (κλάδοι ασφάλισης χερσαίων οχημάτων και αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων), οι επιστροφές ασφαλίστρων α΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στο ίδιο επίπεδο με το 2012, ενώ μειώθηκαν το Μάρτιο.
Στις ασφαλίσεις περιουσίας (κλάδοι πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών), οι επιστροφές συνέχισαν να κινούνται με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που κινούνταν το 2012 τον Ιανουάριο και το Μάρτιο, ωστόσο όμως το Φεβρουάριο παρουσίασαν μεγάλη άνοδο.

Τέλος, στον κλάδο Ζωής, όπου κατά το πρόσφατο παρελθόν οι ακυρώσεις είχαν κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι επιστροφές ασφαλίστρων το 2013 (α΄ τρίμηνο) κινήθηκαν χαμηλότερα από το 2012, με πτωτική μάλιστα τάση.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι, αν η οικονομία δεν συνεχίσει να κατρακυλά, οι ακυρώσεις θα διατηρήσουν την πτωτική τους τάση, επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να επιμείνουν με… αξιώσεις στους πελάτες τους για τη διατήρηση των συμβολαίων τους και, βέβαια, να στρέψουν με μεγαλύτερη «άνεση» την προσοχή τους στις νέες πωλήσεις, ώστε αργά, αλλά σταθερά, ο κλάδος να αρχίσει να κινείται προς τη σταθεροποίηση και σε δεύτερο χρόνο να οδηγηθεί και στην ανάπτυξη.
Όπως σημειώνει η ένωση, οι επιστροφές ασφαλίστρων, προκύπτουν από το άθροισμα των ποσών που επιστράφηκαν στους ασφαλισμένους λόγω ακυρώσεων συμβολαίων/καλύψεων για το μη δεδουλευμένο τμήμα του συμβολαίου, όχι όμως και από τα ποσά που αφορούσαν πληρωμές λόγω λήξης συμβολαίων ή εξαγοράς ή επέλευσης της ασφαλιστικής περίπτωσης.
 
Πηγή: Insuranceworld.gr