Η εταιρεία / Νέα /

Ξεκινά η προπληρωμή ασφαλίστρων Ι.Χ.

Αλλάζει η διαδικασία ασφάλισης του αυτοκινήτου, καθώς δεν θα ισχύει πλέον το περιθώριο του ενός μήνα για την πληρωμή ασφαλίστρων, ενώ η εξόφληση των συμβολαίων θα γίνεται μέσω τράπεζας.

Η εγκύκλιος της Τράπεζας Ελλάδος για τις αλλαγές στην ασφάλιση αυτοκινήτου θα εφαρμοστεί άμεσα και από όλους -όπως φαίνεται, ώστε να εναρμονιστεί η χώρα μας με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη- αφού ετοιμάζεται τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή, προκειμένου να ισχύσουν οι νέες διατάξεις.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος αυτή προτείνει να μην υπάρχει καθόλου «νεκρό διάστημα» από την έκδοση του συμβολαίου μέχρι την πληρωμή του από τον ασφαλισμένο, αλλά αντιθέτως να ειδοποιείται νωρίτερα ο κάτοχος του οχήματος (δέκα μέρες) για το νέο συμβόλαιο, ώστε να προπληρώνεται εγκαίρως, αλλιώς το συμβόλαιο θα ακυρώνεται. Επίσης, για τα εντελώς καινούργια ασφαλιστήρια, αυτά θα πρέπει να προπληρώνονται για να εκδοθούν από τις εταιρείες.

Επιπλέον, προωθείται η ρύθμιση τραπεζικής πληρωμής. Πιο συγκεκριμένα, τα ασφάλιστρα θα πληρώνονται μέσω τράπεζας -όπως γίνεται με τα τέλη κυκλοφορίας- έτσι καταργείται το σήμα ασφάλισης και ο ασφαλισμένος θα εκτυπώνει μόνος του το ειδοποιητήριο και με την απόδειξη από την τράπεζα θα μπορεί να πιστοποιεί ότι είναι ασφαλισμένο το όχημά του σε ενδεχόμενο έλεγχο της τροχαίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι της τροχαίας θα γίνουν πιο αυστηροί, ενώ με την ολοκλήρωση της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διασταύρωσης –και με την απόδειξη από την τράπεζα- θα μπορούν οι αστυνομικοί αυτόματα να ελέγχουν, αν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο ή όχι.

Πηγή: Autotriti.gr