Η εταιρεία / Νέα /

8,5 τρις ευρώ Επένδυσαν στην Ευρώπη οι Ασφαλιστικές Εταιρίες το 2013

Άυξηση της τάξης του 3,2% παρουσίασαν οι επενδύσεις των Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Ευρώπη αγγίζοντας τα € 8,5 τρισεκατομμύρια το 2013, αλλά με το μέλλον τους να βρίσκεται υπό απειλή.

Οι επενδύσεις της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στην οικονομία της Ευρώπης συνέχισαν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του 2013. Ωστόσο ανησυχίες παραμένουν, για το πώς το Solvency II θα επηρεάσει την ικανότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να συνεχίσουν ως η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη θεσμική επενδυτική δύναμη στην Ευρώπη, υπογραμμίζουν η Insurance Europe και η European Insurance and ReInsurance Federation.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ομοσπονδίας που δημοσιεύτηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2014, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, η Ασφαλιστική Βιομηχανία στην Ευρώπη είχε επενδύσει πάνω από € 8,5 τρισεκατομμύρια υπό διαχείριση κεφάλαια, αυξημένα κατά 3,2% σε σχέση με το 2012.
Η Γενική Διευθύντρια της Insurance Europe, Michaela Koller, σχολίασε:

«Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες συμβάλλουν σε τεράστιο βαθμό στην Οικονομία της Ευρώπης προωθώντας την ανάπτυξη και τη σταθερότητά της μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων που ισοδυναμούν με περίπου το 60% του ΑΕΠ της Ευρώπης. Ωστόσο, ο ρόλος αυτός βρίσκεται υπό απειλή. Ενώ η βιομηχανία χαιρετίζει την κίνηση σε ένα κανονιστικό καθεστώς με βάση τον κίνδυνο και αναγνωρίζει ότι η τελική έκδοση του Solvency II βελτιώθηκε για να αποφευχθεί ένα τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, τις πτυχές της οδηγίας και τον τρόπο εφαρμογής του, υπάρχει ακόμα η απαίτηση οι Ασφαλιστικές Εταιρείες να εξακολουθούν να κατέχουν δυσανάλογα υψηλά ποσά του κεφαλαίου τους ενάντια στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους.
Αυτό θα καταστήσει πιο ακριβές τις επενδύσεις για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες σε μακροπρόθεσμα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, καθώς και τις αναπτυξιακές δραστηριότητες, όπως τα έργα υποδομής. Ως φυσικό αποτέλεσμα κάτι τέτοιο είναι δυνατό να αποθαρρύνει τις εταιρείες από το να κάνουν αυτές τις, ζωτικής σημασίας, επενδύσεις, οι οποίες θα έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια εποχή που η αναπτυξιακή ώθηση είναι ένας γενικός στόχος της πολιτικής που ακολουθείται».

Στην έκθεση επίσης διαπιστώθηκε ότι η Ευρώπη για το 2013 εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη Ασφαλιστική Αγορά του κόσμου, αντιπροσωπεύοντας το 35% της παγκόσμιας Ασφαλιστικής Αγοράς. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν, αντιπροσωπεύοντας το 30%, την Ασία με 28%, και την Ωκεανία και την Αφρική με 3%.
Το 2013, τα συνολικά ασφάλιστρα ανήλθαν στα € 1.119 δισ., ενώ τα οφέλη και οι απαιτήσεις που καταβλήθηκαν από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες της Ευρώπης ανήλθαν στα € 943 δισ. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες Ζωής κατέβαλαν € 618 δισ. σε αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους για το 2013, ενώ οι Ασφαλιστικές Εταιρείες Ζημιών κατέβαλαν συνολικά € 325 δισ. σε αξιώσεις στους ασφαλισμένους, καταγράφοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η κ. Koller δήλωσε: «Τα ποσά των παροχών και των απαιτήσεων που καταβάλλονται από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες της Ευρώπης υπογραμμίζουν την αξία της Ασφαλιστικής Αγοράς στην κοινωνία. Ο θεσμός της ασφάλισης είναι πραγματικά μια οικονομική υπηρεσία που προσφέρει πραγματική αξία. Είτε πρόκειται για την παροχή χρηματοοικονομικής ασφάλειας που επιτρέπει την οικονομική δραστηριότητα να ανθίσει ή μέσω της καθημερινής προστασίας που παρέχεται σε μεμονωμένους ασφαλισμένους, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, εξασφαλίζουν ότι, όταν το χειρότερο συμβεί, το κακό απλώνεται στους ώμους των πολλών, και όχι μόνο στους λίγους».

Πηγή: Insurancedaily.gr