Η εταιρεία / Νέα /

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ Ξεκινούν τα stress tests και για τις ασφαλιστικές εταιρείες

H ώρα της κρίσης των stress tests για τις ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έφτασε, καθώς λήγει την Παρασκευή η δεύτερη και τελευταία προθεσμία καταθέσεων των στοιχείων των εταιρειών στην Τράπεζα της Ελλάδας

H ώρα της κρίσης των stress tests για τις ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έφτασε, καθώς λήγει την Παρασκευή η δεύτερη και τελευταία προθεσμία καταθέσεων των στοιχείων των εταιρειών στην Τράπεζα της Ελλάδας για το σκέλος των αξιολογήσεων των stress tests που θα αφορά τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή κυρίως την κεφαλαιακή επάρκεια των επιχειρήσεων. Σ' αυτό το σκέλος αξιολόγησης θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει τμηματικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και θα τις ολοκληρώσουν τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι σ' αυτή τη φάση στέλνουν τα στοιχεία τους περίπου 50 ελληνικές εταιρείες, ενώ οι ξένες πολυεθνικές εταιρείες είχαν ήδη στείλει τα στοιχεία τους στην Τράπεζα της Ελλάδος από τα μέσα Ιουλίου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα ανακοινώσει αποτελέσματα δημόσια, αλλά τα στοιχεία των εταιρειών θα τύχουν επεξεργασίας από τους αναλυτές της Διευθύνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος και θα γίνουν παρατηρήσεις σε όσες εταιρείες δεν πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου.

Επάρκεια
Στο θέμα αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας, εκτός από τους δείκτες φερεγγυότητας που σχηματίζουν τα αποθεματικά κεφάλαια των εταιρειών, θα εξεταστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος οι εταιρείες βάσει των μοντέλων προσομοίωσης των χαρτοφυλακίων σε καταστάσεις κινδύνου (κρίσεις αγορών, πτωχεύσεις κρατών κ.λπ.). Επίσης θα εξεταστούν οι διασπορές επενδύσεων στα χαρτοφυλάκια αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των χαρτοφυλακίων (αξιολόγηση ομολόγων), εμπορευσιμότητα μετοχών αλλά και ακινήτων. Τα χαρτοφυλάκια ακινήτων αποτελούν θέμα προς συζήτηση, αφού η πλειονότητα των εταιρειών τα αποτιμά σε αντικειμενικές αξίες, ενώ οι εμπορικές τους (τρέχουσες) αξίες απέχουν αρκετά. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος θα εξαντλήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα περιθώρια ανεκτικότητας απέναντι στις εταιρείες που έχουν δείξει ότι επιθυμούν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις, ακόμα και εάν δεν είναι πληρως έτοιμες. Άλλωστε περιθώριο που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για προσαρμογή στις νέες συνθήκες που απαιτούν τα Solvency II φτάνει μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Η εφαρμογή των Solvency II θα γίνει από την 1/1/2016.

Οι εκτιμήσεις από ξένους οίκους που λειτουργούν συμβουλευτικά προς τις ασφαλιστικές (π.χ. Ernst&Young) αναφέρουν ότι πάνω από το 70% των επιχειρήσεων που θα εξεταστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος πληρούν σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας. Εκεί που χρειάζεται, ισχυρίζονται, περισσότερη προσοχή είναι η προσαρμογή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως εσωτερικοί έλεγχοι, πιστοποιήσεις εργασιών (ISO), εκπαίδευση εργαζομένων κ.ά.

Πάντως είναι κοινή πεποίθηση ότι οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο προσαρμογής και σε ποσοτικά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με ασφαλιστικές στα υπόλοιπα 26 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σ' αυτά που καλύπτει η Insurance Europe (ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ισραήλ). Σε κάθε περιπτωση, τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν πειθαρχικό ρόλο αλλά κυρίως ρόλο προσαρμογής στις νέες εξελίξεις που διαμορφώνονται.

Πηγή: Imerisia.gr