Η εταιρεία / Νέα /

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ικανοποιητικά τα αποθέματα των ασφαλιστικών εταιρειών

Υπερεπαρκείς σε αποθέματα και προσαρμοσμένες στις οικονομικές εξελίξεις και στις επιπτώσεις από τη μειωμένη ρευστότητα εμφανίζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα εποπτικά κεφάλαια ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ, έναντι απαιτούμενων 0,8 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον δείκτη φερεγγυότητας σε επίπεδο τριπλάσιο του απαιτουμένου.

Το σύνολο του ενεργητικού των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων, με βάση τον εποπτικό ισολογισμό, ανήλθε σε 15,5 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ασφαλιστικών υποχρεώσεων (τεχνικών αποθεμάτων) διαμορφώθηκε σε 11,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ελαφρά άνοδο. Εξ αυτών, 8,4 δισ. ευρώ αφορούν ασφαλίσεις ζωής, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν ασφαλιστικές προβλέψεις συμβολαίων unit linked, ενώ τα υπόλοιπα 3,4 δισ. ευρώ αφορούν τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Το σύνολο των τεχνικών αποθεμάτων των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στα 11,98 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μικρή άνοδο που παρουσιάζουν οι ασφαλίσεις ζωής παρά την υποχώρηση της συνολικής νέας παραγωγής.

Όσον αφορά τις ενέργειες προετοιμασίας για το νέο εποπτικό πλαίσιο (Φερεγγυότητα II) 2, το οποίο θα εφαρμοστεί από 1.1.2016, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ενσωματώσει στις εποπτικές της πρακτικές τα ενδιάμεσα μέτρα εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority - ΕΙΟΡΑ) και τα έχει αναρτήσει στο δικτυακό της τόπο, σηματοδοτώντας την αρχή της μετάβασης στο νέο εποπτικό πλαίσιο.

Τα μέτρα αυτά αναφέρονται κυρίως στην υποχρέωση των επιχειρήσεων για καθιέρωση κατάλληλου συστήματος διακυβέρνησης και ελέγχου (Πυλώνας ΙΙ), καθώς και στη διαμόρφωση των εποπτικών αναφορών (Πυλώνας ΙΙΙ).

Α' εξάμηνο 2015 
Στο κρίσιμο α' εξάμηνο 2015 σύμφωνα με πληροφορίες από την ασφαλιστική αγορά υπάρχουν μικρές ανάγκες κεφαλαιακών αναπληρώσεων εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών του α' εξαμήνου (κυρίως από την υποχώρηση των ελληνικών ομολόγων και του euribor) αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να παρακολουθεί την πορεία των κεφαλαιακών αποθεμάτων με τακτικούς ελέγχους, συναντήσεις με στελέχη εταιρειών και οδηγίες για την ανάπτυξη των τεσσάρων βασικών (ποιοτικών) λειτουργιών (αναλογιστική, εσωτερικός έλεγχος, διαχείριση κινδύνων και κανονιστική συμμόρφωση) που εντάσσονται στα Ενδιάμεσα Μέτρα Εφαρμογή για τα Solvency II.

Πηγή: Imerisia.gr ( Νίκος Σακελλαρίου).